Nieuws

'Levende klederdracht' op DVD

 

Levende klederdracht is te koop op DVD. De film van Niek Koppen was in première gegaan tijdens het IDFA 2013. Hij  was verkozen tot Filmmaker in Focus tijdens deze editie.

Levende klederdracht gaat over een kleine groep vrouwen in Nederland die nog dagelijks klederdracht dragen.De meeste van hen zijn al ruim op leeftijd en hun aantal wordt ieder jaar kleiner. Nog even, en de streekdracht zal geheel uit Nederland verdwenen zijn. De film gaat over het afscheid van deze streekgebonden dracht, en portretteert vrouwen, op verschillende plaatsen in Nederland, die vast hebben gehouden aan hun klassieke dracht. Als eerbetoon aan deze vrouwen.

Het idee is ontwikkeld met Tineke Koelewijn, geboren en opgegroeid in Bunschoten-Spakenburg waar haar moeder haar leven lang klederdracht heeft gedragen.

Fragmenten van Levende klederdracht zijn te zien op de tentoonstelling Ik zie, ik zie....Een tentoonstelling over kijken in het Frans Hals Museum in Haarlem. De tentoonstelling is tot en met 13 maart 2016 te bezoeken. De DVD is daar eveneens te koop. 

DVD Levende klederdracht incl Extra Verdwenen klederdracht (29 min.):

DVD 56 min. & 29 min. | PAL 16:9 | Stereo | Nederlands gesproken, Engelse ondertiteling Op de dvd Levende klederdracht staat ook als Extra Verdwenen Klederdracht (29 min.):

Evertje Horst Wouda overleed in 2006 op 104-jarige leeftijd. Zij was de laatste vrouw die nog dagelijks haar Huizer klederdracht droeg. In fragmenten uit de 8 mm films die haar schoonzoon Jaap Moolenaar vanaf 1958 tot zijn dood in 1969 maakte, is zij veelvuldig aanwezig. Mede door het gesproken commentaar van haar kleinzoon Klaas en haar kleindochters Evelien en Annette, ontstaat een beeld van Evertje, en bovendien komen de 60-er jaren in Nederland - en in de kleine gemeente Huizen (Noord-Holland) in het bijzonder - weer tot leven.

Deze DVD is te koop voor 15.95 incl.verzendkosten. 

      

  

 

© Copyright 2010 | Sjonic Digital Media BV