Nieuws

Rotvos genomineerd voor Beeld en Geluid Award 2010!

ROTVOS, de documentaire van Tijs Tinbergen en Jan Musch, is genomineerd voor een Beeld en Geluid Award 2010 in de categorie Cultuur. De nominaties voor dé televisievakprijzen van Nederland, de Beeld en Geluid Awards, zijn 17 november bekend gemaakt. Onder leiding van voorzitter Peter Römer beoordeelde de jury 234 inzendingen in zeven categorieën.

De winnaars van de vakprijzen worden op maandagavond 24 januari 2011 bekend gemaakt. Bekijk hier alle nominaties en categorieën.
 

 

Nominatie Beeld en Geluid Award 2010, categorie Cultuur


1. Foute Vrienden, NTR (NPS), documentairemaker/regie: Roy Dames

2. The Rainbow Warriors of Waiheke Island,  NTR (NPS), regie: Suzanne Raes, producent: IDTV Docs.

3. Rotvos, NCRV, regie: Jan Musch en Tijs Tinbergen, producent: Selfmade Films

 

De documentaire volgt vossenman Jaap Mulder in zijn onderzoek naar de vos. In 2002 werd de vos wettelijk beschermd. Het dier greep zijn kans en waar de vos vroeger door jagers in toom werd gehouden, verscheen hij op steeds meer plaatsen en vrat andere beschermde soorten op zodat in 2006 de jacht op de vos weer werd geopend.

Vossenonderzoeker Jaap Mulder werkt, als een ouderwetse trapper, in dit spanningsveld. Als een spin in het web zit hij midden in de carrousel van jagers, terreinbeheerders en natuurbeschermers die worstelen met de soms dubbele moraal van de natuurbescherming. Zijn adviezen zijn voor de vos van levensbelang.

De film is een metafoor voor wat natuurbescherming in een zo dicht bevolkt land wel en niet vermag. Mag de vos, die van nature in ons land thuishoort, zelf bepalen of hij zich hier kan handhaven, of bepalen wij vanachter de tekentafel zijn lot? Is de vos, de natuur, sterker dan wij vermoeden? Heeft de vos ons tuk of is ie toch het haasje?
Bekroond met Gouden Kalf voor Beste Lange Documentaire, Nederlands Film Festival 2009

© Copyright 2010 | Sjonic Digital Media BV