Nieuws

Herhaling ONVERKLAARBAAR

 

NCRV Dokument zendt op zondag 8 juli 2012 om 19.00 uur op Ned 2 de documentaire ONVERKLAARBAAR? van Patrick Bisschops opnieuw uit. Ook zal de film op het themakanaal Holland Doc 24 te zien zijn.

Jazzpianist Rick van Hek raakt van de een op andere dag halfzijdig verlamd. De geraadpleegde specialisten staan voor een raadsel. In het Centrum voor Onverklaarde Lichamelijke Klachten gaat Rick wanhopig op zoek naar de mogelijke oorzaak van zijn ziekte.

 

 

Als filmmaker Patrick Bisschops Rick van Hek ontmoet is hij diep geraakt. Rick’s linkerkant van zijn lichaam is volledig verlamd, maar artsen kunnen geen enkele oorzaak ontdekken. Onverklaarbaar? volgt de jazzpianist vanaf het moment dat hij zijn lot in handen legt van COLK, het Centrum voor Onverklaarde Lichamelijke Klachten in Gorinchem. Hier werken fysiotherapeuten en psychotherapeuten zij aan zij. Rick vindt er een warm bad van erkenning en bevestiging. Volgens het COLK kan het menselijk lichaam door traumatische gebeurtenissen of chronische stress ontregeld raken. Rick moet op zoek naar wat er in zijn leven gebeurde vóór de klachten ontstonden. In een klein kamertje in de kliniek, afgesloten van de buitenwereld, probeert hij erachter te komen wat hem mankeert. Het meegenomen toetsenbord dat hij met een hand bespeelt, vormt zijn enige troost. Voor Bisschops' camera, die als vriend en biechtstoel fungeert, wordt de zoektocht van Rick een aangrijpende confrontatie met zichzelf.

500.000 Nederlanders lijden aan lichamelijke klachten waarvoor geen oorzaak is te vinden. Onderzoek toont aan dat de kwaliteit van leven van patiënten met onbegrepen klachten lager is dan van patiënten met bijvoorbeeld kanker. De suggestie dat het ‘tussen de oren zit’ komt hard aan; veel patiënten vinden het kwetsend om voor hun fysieke klachten psychiatrisch behandeld te worden. Er is in de samenleving een groeiende belangstelling voor het fenomeen ‘onverklaarde klachten’. Verschillende ziekenhuizen waaronder VU en AMC openden inmiddels met succes een polikliniek voor onbegrepen lichamelijke klachten.

© Copyright 2010 | Sjonic Digital Media BV