Nieuws

TEGENPOOL in ZAPPlive

 

De korte jeugddocumentaire  Tegenpool wordt op zaterdag 9 januari 2016 uitgezonden in ZAPP live, om 10.05 uur op NPO3.

Tijdens de uitzending van ZAPP Live zal de hoofdpersoon uit de film, Mayra in de studio aanwezig zijn.

 

'Tegenpool' is een filmisch experiment dat de levens van twee vreemden met elkaar verbindt.

Mayra, een elfjarig meisje uit Amsterdam-Noord, gaat op bezoek bij haar tegenpool - een ex-gedetineerde. Ontdekt ze raakvlakken, die voorbij gaan aan haar oorspronkelijke vooroordelen? En kunnen Mayra en haar tegenpool iets van elkaar leren?

Als aan de vijf vriendinnen Mayra, Precious, Hanna, Esmee en Aya gevraagd wordt wat de betekenis van een tegenpool is, weten ze dat prima: iemand die het tegenovergestelde van henzelf is. De meiden uit Amsterdam-Noord sommen op welk type het minst op hen lijkt. Bijvoorbeeld iemand die in een dorp woont, of superverwend is; een luie racist, of iemand die groente lust en goed kan koken.

De 11-jarige Mayra vermoedt dat haar persoonlijke tegenpool een crimineel is zonder familiecontact en met een hekel aan hamsters. Het volgende moment staat ze met de cameraploeg op de stoep bij Silas, een ex-gedetineerde. Schuchter stapt ze zijn huis binnen. Blijven Mayra’s vooroordelen overeind? Als hij haar zijn levensverhaal vertelt, blijkt dat Silas niet zomaar het slechte pad op is gegaan. In tegenstelling tot Mayra heeft hij nooit iemand gehad om op terug te vallen.

Mayra: Is er iets herkenbaars in mij?
Silas: Heel eerlijk gezegd: weinig. Ik zie een kind dat speels is. (…) Toen ik 13 jaar was heb ik met twee vriendjes voor het eerst een auto gestolen. Dus ja, tikkertje spelen dat deed ik niet meer.

Mayra ziet in dat Silas weliswaar haar tegenpool is, maar óók dat hij lief is tegen zijn eigen huisdier – een slang – en dat hij hartstikke goed kan tekenen en lekker ijs serveert. Door middel van dit filmische experiment ontdekken Mayra en haar vriendinnen dat je van iemand die totaal anders is dan jij toch kunt leren.

‘Tegenpool’ is een coproductie van Human en Selfmade Films.

Met dank aan Een Nieuwe Start van Humanitas.

Marta Jurkiewicz ontwikkelde het filmplan voor deze jeugddocumentaire in de workshop Kids&Docs. ‘Tegenpool’ werd mede mogelijk gemaakt door het Mediafonds.

  

 

© Copyright 2010 | Sjonic Digital Media BV