Nieuws

Onverklaarbaar op DVD

De DVD van Onverklaarbaar?, een film van Patrick Bisschops, is nu te bestellen via onze website.

Instanties en organisaties die de film intern of extern willen vertonen, vragen wij contact op te nemen via ons contactformulier.

Onverklaarbaar?is een intieme en onthutsende documentaire van Patrick Bisschops over jazzpianist Rick van Hek, die van de een op andere dag halfzijdig verlamd raakt. De specialisten staan voor een raadsel. In het Centrum voor Onverklaarde Lichamelijke Klachten gaat Rick wanhopig op zoek naar de oorzaak van zijn ziekte.

Toen filmmaker Patrick Bisschops Rick van Hek voor het eerst ontmoette, werd hij geraakt door zijn uitzichtloze situatie. De linkerkant van zijn lichaam was volledig verlamd, maar artsen konden geen lichamelijke oorzaak ontdekken. In Onverklaarbaar? volgt Bisschops de zoektocht van Rick vanaf het moment dat hij zijn lot in handen legt van COLK, het Centrum voor Onverklaarde Lichamelijke Klachten. Afgesloten van de buitenwereld, in een klein kamertje in de kliniek, probeert hij erachter te komen wat hem mankeert. Voor 'Bisschops' camera, die als vriend en biechtstoel fungeert, wordt de zoektocht van Rick een pijnlijke confrontatie met zichzelf.

Een half miljoen Nederlanders lijdt aan onverklaarde lichamelijke klachten. Uit onderzoek blijkt dat de kwaliteit van leven van patiënten met onbegrepen klachten lager is dan die van mensen die te horen krijgen dat ze een ernstige ziekte als kanker hebben. De suggestie dat het ‘tussen de oren zit’ komt meestal hard aan. Patiënten vinden het kwetsend om voor fysieke klachten psychiatrisch behandeld te worden. Er is in de medische wereld een groeiende belangstelling voor het fenomeen onverklaarde klachten. Verschillende ziekenhuizen waaronder de VU en het AMC openden inmiddels een polikliniek voor onbegrepen lichamelijke klachten.

© Copyright 2010 | Sjonic Digital Media BV