Nieuws

Hoogtepunten 2015 en vooruitblik 2016

Hoogtepunten 2015

Nog even langs de fotograaf

Op 11 januari is de documentaire van Rudi Boon uitgezonden op de Joodse Omroep en het gehele jaar verscheidene keren vertoond, o.a. in San Francisco.

The Amazing agency

De korte documentaire van Alette van Zwieten en Anne van ’t Hek over de extravagante vriendengroep in het betoverende nachtleven van Amsterdam is 26 april uitgezonden door BNN.

Het andere geluid van Volendam

Documentaire van Allard Detiger was 2 mei te zien op BNN /NPO 3. In de maand april was Het andere geluid van Volendam vertoond tijdens een aantal speciale voorvertoningen met aansluitend een optreden van Frank Bond (AlascA) en Paul Bond (Dandelion)..

Voor de dans – Dedicated to Dance

Op 1 oktober is  Voor de dans – Dedicated to Dance van Peter Delpeut  vertoond tijdens de Nederlandse Dansdagen in Maastricht. Op 12 november is de documentaire uitgezonden door de NTR in Het Uur van de Wolf op NPO2.

Winst en Verlies

De documentaire van Maria Ramos was geselecteerd voor de internationale competitie Yamagata (YIDFF 2015).  Maria Ramos heeft met de film de prijs voor beste regie gewonnen op Festival do Rio 2015.

De geluksmakelaars

Deze documentaire van de Finse regisseur Wille Hyvönen over zijn zoektocht naar geluk is uitgezonden op 27 oktober, Human 2Doc op NPO2.

Het uiterste middel-Vreemdelingen in bewaring

Op 13 november werd de documentaire van Kees Vlaanderen vertoond in De Nieuwe Liefde in Amsterdam. Aansluitend vond er een debat plaats. De televisie-uitzending was 17 november Human 2Doc op NPO2.

Het is uw land

De documentaire uit 2014 van Kees Vlaanderen en Willem de Haan over de Dienst Terugkeer en Vertrek kreeg een eervolle vermelding op de  Prix Europa 2015 in de categorie TV documentary. De film won de Groninger Persprijs 2014 en was genomineerd voor De Tegel 2014, categorie Achtergrond.

Welkom Thuis

Op 23 november is Welkom thuis van Frans Bromet in première tijdens IDFA.  De uitzending op televisie was drie dagen later op KRO-NCRV  2Doc, NPO2.

Tegenpool (Opposites)

Deze documentaire van Marte Jurkiewicz is in première  gegaan tijdens Kids &Docs IDFA op 21 november en wordt op zaterdag 9 januari 2016 uitgezonden bij ZAPP live op NPO3, 10.05 uur uitgezonden.

 

en tot slot.....

Per 1 januari komt na 70 jaar een einde aan het bestaan van de omroep IKON. De documentaires in de IKON-traditie gaat gelukkig wél door, want vanaf 1 januari 2016 gaan de documentaire-afdelingen van IKON en EO samen verder. Ter gelegenheid van dit afscheid èn nieuwe begin presenteert NPO Doc de tien beste documentaires die de IKON heeft gemaakt in de afgelopen jaren. De Selfmade Films-productie

Raak me waar ik voelen kan

van Simone de Vries, de Gouden Kalf-winnaar voor de beste Korte Documentaire van 2007, staat in dat rijtje. We zijn daar best trots op, en we kijken uit naar de nieuwe samenwerking met IKON binnen de EO.

 

 

Vooruitblik 2016

Bezness as usual, een film van Alex Pitstra over zijn Tunesische vader die het grootste deel van zijn leven afwezig was. 

Requiem voor een boom over de Anne Frank boom, een film van Michiel Brongers. 

De wereld van Piet Hein Eek is een film van Niek Koppen over de succesvolle ontwerper en ondernemer Piet Hein Eek. 

© Copyright 2010 | Sjonic Digital Media BV