Nieuws

Nu op dvd LEVENDE KLEDERDRACHT

 

Nu verkrijgbaar  twee documentaires van filmmaker Niek Koppen over de allerlaatste draagsters van klederdracht in Nederland: Levende klederdracht, 56 min., (Dutch Darlings  /  Leben im Tracht), en de  geheel uit archiefmateriaal samengestelde Verdwenen klederdracht, 29 min., (Lost Tradition  /  Verschwundene Tracht).

Nederlands gesproken met Engelse en Duitse ondertitels.
 

In de documentaire Levende Klederdracht brengt regisseur Niek Koppen een ode aan een verdwijnende Nederlandse traditie. Hij portretteert twaalf dames die geen andere kleding bezitten dan hun eigen lokale klederdracht. Ze behoren tot de laatste generatie die deze traditie nog in leven houdt, maar gedoemd is om uit te sterven.

Levende klederdracht is geproduceerd door Selfmade Films in samenwerking met NTR. Deze film ontstond in opdracht van het Nederlansd Instituut voro Beeld en Geludi en is mede mogelijk gemaakt door Fonds 21 en VSBfonds.

Verdwenen klederdacht: Evertje Horst - Wouda overleed in 2006 op 104-jarige leeftijd. Zij was de laatste vrouw die nog dagelijks haar Huizer klederdracht droeg. In fragmenten uit de 8 mm films die haar schoonzoon Jaap Moolenaar vanaf 1958 tot zijn dood in 1969 maakte, is zij veelvuldig aanwezig. Mede door het gesproken commentaar van haar kleinzoon Klaas en haar kleindochters Evelien en Annette, ontstaat een beeld van Evertje, en bovendien komen de 60-er jaren in Nederland - en in de kleine gemeente Huizen (Noord-Holland) in het bijzonder - weer tot leven.

Deze film is mede mogelijk gemaakt met een financiële bijdrage van eht Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid, Fonds 21 en VSBfonds.

 

De film is hier te bestellen voor € 15,95 incl. btw, verzend- en portikosten. Als u niet via internet kunt of wilt bestellen, kunt u ons  ook bellen 020-6060789, of mailen: mail@selfmadefilms.nl om uw bestelling door te geven.

© Copyright 2010 | Sjonic Digital Media BV