Nieuws

Het Oordeel op TV

Het Oordeel, de nieuwe documentaire van Pieter Fleury, over de opleiding tot rechter in Nederland, werd op donderdag 14 april 2011 rond 23.00 uur uitgezonden door de VPRO in Holland Doc.


Wat gebeurt er achter de gesloten deuren van de rechtbank, hoe komen rechters tot hun oordeel en hoe word je daartoe opgeleid?

Na een strenge selectie is de Leidse juriste Ouafae Bahi toegelaten tot de zes jaar durende Raio-opleiding (Rechterlijk Ambtenaar In Opleiding). De documentaire volgt Ouafae achter de schermen tijdens haar eerste stage als griffier in de strafsector bij de Rechtbank Zwolle en haar training op het opleidingscentrum in Zutphen.

Hoe gaat Ouafae om met de traditionele omgangsvormen in de wereld van de rechtspraak? Telt haar mening bij ingewikkelde strafzaken en morele dilemma's in de raadkamer? De consequenties van een beslissing wegen zwaar, er wordt gewikt en gewogen, maar uiteindelijk komen rechters tot een juridisch oordeel. Houdt Ouafae zich staande en hoe wordt zij na de eerste zes maanden beoordeeld?

Deze documentaire wordt uitgezonden in de VPRO themaweek Knap Crimineel (7 t/m 14 april)  en is de hele week na uitzending nog te zien op het digitale themakanaal Holland Doc 24.

© Copyright 2010 | Sjonic Digital Media BV