Regie: Michiel Brongers
Release: 15 mei
50 minuten, KRO-NCRV
‘Onze kastanjeboom staat van onder tot boven in volle bloei, hij is vol met bladeren en veel mooier dan verleden jaar.’ 13 mei 1944, Anne Frank schrijft deze woorden in haar beroemde dagboek over de boom waar ze op uitkijkt in de binnentuin van het Achterhuis. Drie maanden later zal zij met haar familie worden verraden en afgevoerd naar Westerbork. De kastanjeboom die in de loop der jaren als stille getuige van het leven van Anne Frank een monument wordt, valt in de zomer van 2010 om tijdens een storm. De val wordt wereldnieuws. KRO-NCRV 2Doc Requiem voor een boom schetst op onthullende wijze het roerige einde van misschien wel de bekendste boom ter wereld.
De Anne Frankboom blijkt in 2007 aangetast te zijn door een schimmel en begint een gevaar te vormen voor zijn omgeving, stelt het Amsterdamse stadsdeel Centrum vast. Het stadsdeel kondigt aan de boom te gaan kappen. Er komt een storm van protest op gang. De kastanjeboom moet koste wat het kost behouden blijven. 'De boom was een stukje contact met de buitenwereld voor Anne Frank, waaraan zij kon zien dat er buiten het huis dingen veranderden, de seizoenen verliepen, en binnenshuis bleef het allemaal hetzelfde', zegt Willy Detiger van de Stichting Wereldboom.
De kap van de boom wordt ternauwernood voorkomen door een uitspraak van de rechter, de zaag zit nog net niet in de stam. Verbaasde buurtbewoners zien een groeiende schare boomknuffelaars, kruidenvrouwtjes, boomchirurgen en nieuwscamera’s in hun achtertuin die de zieke boom bezoeken.
Ondanks een op maat gemaakte ijzeren constructie om de kastanjeboom te stutten, valt de boom om tijdens een storm in de zomer van 2010. De boom wordt in stukken gezaagd en afgevoerd. De redders van de Anne Frankboom blijven teleurgesteld achter, er volgt een reeks van ruzies en rechtszaken tussen betrokkenen.
Filmmaker Michiel Brongers laat met uniek archiefmateriaal en gesprekken met betrokkenen zien hoe en waarom de gemoederen rond het behoud van de Anne Frankboom zo hoog konden oplopen. De kastanjeboom die een monument voor respect en tolerantie had kunnen zijn, wordt toonbeeld van de krampachtige relatie van Nederland met het oorlogsverleden.
Kijk hier de hele documentaire via 2DOC.nl
Requiem voor een boom is een coproductie van Selfmade Films en NCRV, en wordt gefinancierd door het Mediafonds.
15 mei 2016KRO-NCRV, NPO2