Regie: Marieke van der Winden
Release: 23 februari 2006
50 minuten, IKON
In de gemeentelijke politiek gelden andere regels en wetten dan in de landelijke.
Filmmaakster Marieke van der Winden dompelde zich een jaar lang onder in de gemeentelijke politiek van Maasdriel en portretteerde vier gemeenteraadsleden. De IKON zond haar documentaire uit aan de vooravond van de gemeenteraadsverkiezingen van 2006.
Ondernemer Eric Van der Veen heeft als fractievoorzitter van Gemeentebelangen Maasdriel een flinke vinger in de pap van de plaatselijke politiek. Hij is onder meer eigenaar van de apparatuur van de plaatselijke omroep. Zijn nieuwste plan is de plaatsing van een zendmast. Hij realiseert zich maar al te goed hoe belangrijk de media zijn voor zijn positie. Van der Veen is een echte lobbyist en netwerker. Net als veel andere gemeenteraadsleden én de burgemeester doet hij bij de plaatselijke kapper de laatste dorpsnieuwtjes en - roddels op.
Aannemer Jan van Boxtel van het CDA weet heel goed hoe hij zijn achterban aan zich kan binden: via de kerk. In het parochiebestuur én in de gemeenteraad beijvert hij zich onder meer voor het onderhoud van de kerk en andere monumenten. Daar vloeien voor hem vaak ook weer leuke opdrachten uit voort. Daarnaast doet hij, samen met zijn vrouw, goede werken zoals het rondbrengen van warme maaltijden. Dat levert hem goodwill én stemmen op.
Naast de bouwsector is de agrarische sector een belangrijke economische tak van sport in dit gebied. Ook Ko Hooijmans van de VVD verdient er als champignonkweker een goede boterham in. Op de plek van het huis van zijn ouders heeft hij onlangs een villa laten neerzetten. Hooijmans laat foto's zien uit het archief van zijn familie, die diep geworteld is in deze streek. "Mijn vader zou apetrots geweest zijn als hij dit had meegemaakt", vertelt een glunderende Hooijmans in zijn nieuwe onderkomen.
GroenLinks-gemeenteraadslid en kunstenaar Gijsbert Smit steekt nogal af bij de anderen. Hij is niet 'van hier', maar kwam er wonen omdat hij een buitenmens is. "Ik ben gefascineerd door weer en wolken." Toezicht op het naleven van de milieuwetgeving en behoud en uitbreiding van natuurgebieden zijn hete hangijzers voor hem en zijn fractieleden.
"Het gaat in de gemeentelijke politiek niet om het partijprogramma of om de charismatische uitstraling van de politicus. Hier gelden andere, meer persoonlijke belangen. Je hebt een zekere macht nodig om dingen voor elkaar te krijgen", ontdekte filmmaakster Van der Winden. "Als je een grote, invloedrijke familie hebt, als je de eigenaar bent van een bedrijf dat van belang is voor de plaatselijke economie of als je aan het hoofd staat van de kerk, heb je een streepje voor."
'Dorpsbelangen' is een coproductie van Selfmade Films en IKON. Deze documentaire is mede tot stand gekomen dankzij een financiële bijdrage van het Stimuleringsfonds Nederlandse Culturele Mediaproducties.