Regie: Lex Reitsma
Release: september 2018
55 minuten, NTR
In deze tijd waarin alles digitaliseert, zal volgens sommigen het boek als fysiek object spoedig verdwijnen. Toch bereikt de wereldberoemde Nederlandse grafisch ontwerpster Irma Boom nog steeds grote hoogten als het gaat om het ontwerpen van boeken.
Ze knipt en plakt, ze vouwt en aait, ze snijdt en lijmt, met de Pritt stift als haar beste vriend: bij grafisch ontwerpster Irma Boom ontstaan de boeken onder haar handen, op papier. Ze overlegt met de binder over de naaibrug en met de drukker over de juiste kleur geel: het ene geel is ondeugend en het andere tuttig. In de documentaire Boom maakt boek biedt regisseur Lex Reitsma een blik op Booms gevarieerde werk en daarmee op Boom zelf. Eindeloos schaaft ze aan haar ontwerpen want “het kan altijd beter”.
Hoewel Boom vrijwel altijd in opdracht werkt, functioneert ze als een autonoom kunstenaar. Ieder boek ontstaat vanuit één specifiek concept dat tot in detail wordt uitgewerkt. Ze zoekt altijd het experiment en doet geen concessies. Irma Boom wordt nationaal en internationaal geroemd voor haar unieke boekontwerpen, maar ook voor haar andere werk, zoals de grafische vormgeving voor het Rijksmuseum. In 2014 ontvangt ze de Johannes Vermeer Prijs. Met het geld bouwt ze een bibliotheek in een nieuw aangekocht huis naast haar eigen woning, bedoeld als een plek waar over ‘het fenomeen boek’ gesproken en gediscussieerd zal gaan worden.
De eigenzinnige Boom, die niet vaak in de media te zien is, werkt in haar studio dag en nacht aan twee nieuwe boekontwerpen. Daarnaast vertelt ze over een aantal van haar unieke ontwerpen en over haar inspiratiebronnen. Haar vakmanschap is ongeëvenaard, haar ongekende liefde voor het boek aanstekelijk. Regisseur Reitsma, zelf ook grafisch ontwerper, legt dit alles in een geconcentreerde stijl vast en brengt zo met Boom maakt boek tevenseen ode aan het grafisch ontwerpen.
Bekijk hier de volledige documentaire online
Regie: Lex Reitsma
Productie:Selfmade Films
Deze documentaire wordt mede mogelijk gemaakt door het Amsterdams Fonds voor de Kunst, Fonds21 en het Stimuleringsfonds Creatieve industrie.
terug naar het overzicht